• Pas festival in het kort

Pas festival in het kort

Vanwege het grote succes van de vorige edities, zal ook dit jaar weer een PAS-festival worden georganiseerd. Dit Pleasure, Art & Science Festival vindt plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 september 2018, tussen 19.00 en 01.00 uur. Het is de vijfde editie.

Het festival wordt geopend op donderdag 6 september om 20.00 met een openingslezing door Leo Bassi: Clowns: the art of losing or why being a fool is important in a neo-liberal society. Gezien het beperkt aantal plaatsen, dient u vooraf te reserveren voor deze gratis lezing. Reserveren kan hier. Aansluitend vindt een concert plaats van de urban Balkan band Project Rakija (reserveren is niet nodig).

Tijdens het PAS Festival zet de Universiteit Maastricht de deuren van diverse gebouwen van de universiteit in het Jekerkwartier open voor het publiek dat hier een kijkje kan nemen. Studenten kunnen ook eens op een andere faculteit kijken. Men kan hier genieten van een groot aantal korte lezingen, concerten, dans- en theatervoorstellingen, kunst, rondleidingen en een hapje en een drankje. De meeste programmaonderdelen duren maximaal 30 minuten. Het festival is ook ditmaal weer gratis te bezoeken.

Het festival, dat wordt georganiseerd door het Studium Generale, laat de inwoners van Maastricht en omgeving en de studenten op toegankelijke wijze kennismaken met onderzoek en onderzoekers van m.n. de Universiteit Maastricht. Het publiek kan onder andere korte lezingen en demonstraties bijwonen: Science. Daarnaast is er volop ruimte voor een hapje en een drankje, en is er straatmuziek en straattheater: Pleasure. Naast lezingen worden er allerlei culturele activiteiten georganiseerd zoals concerten op de binnenpleinen en (verborgen) binnentuinen van onze gebouwen (o.a. klassiek en wereldmuziek), theater-, dans- en circustheatervoorstellingen en nog veel meer: Art.

Het programma

Muziek

Op het hoofdpodium in het Student Services Centre staat op vrijdag Limburgse garagerockband The Afterpartees geprogrammeerd. Op zaterdag brengen The Hillbilly Moonshiners hun Tribute to Mumford & Sons show. Vorig jaar presenteerden ze deze show onder andere tijdens het vermaarde festival ‘Sziget’ in Budapest.  Het PAS-festival wordt  deze avond afgesloten door de Mexicaanse-Columbiaanse band Kumbia Boruka, dé verrassing van de vierde editie het vorig jaar.

Op het podium in het bestuursgebouw zijn concerten met wereldmuziek door de sefardische zangeres Noam Vazana, het trio  'Tamala' en het trio Moussa Cissokho (kora, zang),  Jan Galega Brönnimann (basklarinet, sopraansax) en Omri Hason (percussie). DAAU, Die Anarachistische Abendunterhaltung, completeert de programmering hier. 

In de tent in de kleine tuin van de rechtenfaculteit staan optredens gepland van singer-songwriters: Dries, Gitta de Ridder en Joshua Oudendijk. Singer-songwriter Julie Scott en celliste Maaike Peterse brengen hier hun ‘Weeping Songs’.

Op een aantal kleinere locaties zijn er tenslotte nog korte optredens door studenten van het Conservatorium Maastricht onder wie gitarist Bruno Almeida Ferreira  en het Korpanisch Brass Ensemble.

Lezingen

Vele sprekers geven een kijkje in de onderzoekskeuken van de Universiteit Maastricht en vertellen over de laatste stand van het onderzoek op velerlei gebied.

Jorn Trommelen spreekt over sportvoeding; Tanja van Veldhuizen geeft een lezing met als titel “Klopt het verhaal van deze asielzoeker”; Philippe Verduyn vertelt over Emotie en sociale media (word je daar (on)gelukkig van); Nynke de Jong en Silke Metzelthin laten zien hoe je VR-brillen kunt inzetten in het medische curriculum; Philippe Delespaul neemt u mee op een reis langs technologische innovaties in de geestelijke gezondheidszorg; Vera Baajou vertelt over blessures bij musici; Andrés Perea legt u uit wat “epistemic game theory” is en Tilman Hackeng en Stella Thomassen presenteren de jongste resultaten van hun onderzoek naar trombose. Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Alle lezingen duren een half uur.