• OPENING: VRIJDAG 9 SEPTEMBER

OPENING: VRIJDAG 9 SEPTEMBER

Voordat het feest op alle locaties losbarst is er een centrale opening van het festival. Na het openingswoord van onze rector Pamela Habibović is er een concert van de Oekraïense bayan-, bandoneon- en klassiek accordeonspeler Oleg Lysenko.

Daarmee staan we ook stil bij de oorlog die ons allen bezighoudt. Hij speelt de suite Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel van V. Vlasov. Het is het eerste muziekstuk voor een bayan gebaseerd op sociaal-politieke gebeurtenissen in de voormalige Sovjet-Unie.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) specialiseerde zich, na zijn opleiding aan o.a. de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev en de Messiaen Academie in Rotterdam, in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. Oleg heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elk overvloeien. Zulke projecten ontwikkelde hij onder meer met schrijver en beeldend kunstenaar Armando en met schrijvers, journalisten en filmmakers, waaronder Stefan Hertmans, Cherry Duyns en Peter d’Hamecourt.