• OPENING: VRIJDAG 3 SEPTEMBER - Theater als Vrolijke Wetenschap & LUWTEN

OPENING: VRIJDAG 3 SEPTEMBER - Theater als Vrolijke Wetenschap & LUWTEN

20.00
Openingswoord
Martin Paul, voorzitter Universiteit Maastricht

20.10
Theater als Vrolijke Wetenschap (Engelstalig)
Jan van den Berg, theatermaker, Theater Adhoc

Jan van den Berg presenteert een theatraal ‘verslag van mijn onderzoek’: gedetailleerde vertellingen over zijn ontdekkingsreizen naar de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Van de deeltjesversneller bij CERN tot een verdwenen oase in de Libische woestijn tot de vraag of 'de oerknal een zwaktebod is’. Onderweg ontdekt hij het poëtische aan platwormseks.

“Jan van den Berg is een verdomd goeie schoolmeester aan wie alles gloeit. Bovendien is hij een performer. Hij kent zijn zaken, hij heeft die dramaturgisch geordend, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier. Wij surfen op dat plezier mee.” (Loek Zonneveld in Theaterkrant)


20.30
Openingsconcert Luwten

Onder de naam ‘Luwten’, schrijft, speelt en produceert de Nederlandse artiest Luwten pientere popmuziek, die zowel het hoofd als het hart aanspreekt. Douwstra’s eerdere nummers waren een poging om licht te doen schijnen op de inwendige, omarmende troost van je eigen eenzaamheid en je eigen ik. Draft, haar tweede album, gaat een andere uitdaging aan: hoe je die staat van zijn kunt behouden met anderen erbij. De naam Draft spreekt voor zich. De nummers roepen het gevoel op van een briesje dat onder de deur kruipt; een subtiele herinnering om open te staan voor een ander. Om dit verder te illustreren, transmuteert Luwten met verrassende warmte verschillende geluiden: fonografie en natuurlijke ruis worden fijnmazig verweven met elektronische muziek en melodieuze live-instrumentatie. Op Draft vertellen deze composities net zo goed een verhaal als Luwtens sympathische zangstem en gevoelige teksten. De nummers zijn tot in de kleinste details doordacht, zonder een zekere kwetsbaarheid te verliezen.


agenda

vr 3 september 20:00-22:00u
LOCATIE 1: Hoofdpodium